{"id":26651,"date":"2026-11-05T13:37:51","date_gmt":"2026-11-05T12:37:51","guid":{"rendered":"https:\/\/polon.nauka.gov.pl\/pomoc\/?post_type=lsvr_lore_faq&#038;p=26651"},"modified":"2026-11-05T13:41:18","modified_gmt":"2026-11-05T12:41:18","slug":"czy-edyplomy-beda-uznawane-rowniez-w-innych-panstwach-unii-europejskiej","status":"publish","type":"lsvr_lore_faq","link":"https:\/\/polon.nauka.gov.pl\/pomoc\/faq\/czy-edyplomy-beda-uznawane-rowniez-w-innych-panstwach-unii-europejskiej\/","title":{"rendered":"Czy e-Dyplomy b\u0119d\u0105 uznawane r\u00f3wnie\u017c w innych pa\u0144stwach Unii Europejskiej?"},"content":{"rendered":"\n<p class=\"wp-block-paragraph\">E-Dyplom jest dokumentem wydanym przez polsk\u0105 uczelni\u0119 w postaci elektronicznej. Polskie przepisy nie przes\u0105dzaj\u0105 jednak sposobu jego uznawania przez organy innych pa\u0144stw. Dokument przeznaczony do obrotu prawnego za granic\u0105 mo\u017ce podlega\u0107 uwierzytelnieniu na zasadach okre\u015blonych w art. 78 i art. 180 PSWiN, a przepisy wykonawcze zosta\u0142y okre\u015blone w rozporz\u0105dzeniach: Ministra Nauki i Szkolnictwa Wy\u017cszego z dnia 27 wrze\u015bnia 2018 r. w sprawie studi\u00f3w oraz Ministra Edukacji i Nauki z dnia 5 lipca 2023 r. w sprawie dyplom\u00f3w doktorskich, dyplom\u00f3w habilitacyjnych i legitymacji doktoranta. <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"<p>E-Dyplom jest dokumentem wydanym przez polsk\u0105 uczelni\u0119 w postaci elektronicznej. Polskie przepisy nie przes\u0105dzaj\u0105 jednak sposobu jego uznawania przez organy innych pa\u0144stw. Dokument przeznaczony do obrotu prawnego za granic\u0105 mo\u017ce podlega\u0107 uwierzytelnieniu na zasadach okre\u015blonych w art. 78 i art. 180 PSWiN, a przepisy wykonawcze zosta\u0142y okre\u015blone w rozporz\u0105dzeniach: Ministra Nauki i Szkolnictwa Wy\u017cszego z [&hellip;]<\/p>\n","protected":false},"author":40,"template":"","meta":{"footnotes":""},"class_list":["post-26651","lsvr_lore_faq","type-lsvr_lore_faq","status-publish","hentry","lsvr_lore_faq_cat-dyplomy-elektroniczne-merytoryczne","post-item"],"categories":"Dyplomy elektroniczne (RDE) - merytoryczne","tags":"","date_content_updated":"","_links":{"self":[{"href":"https:\/\/polon.nauka.gov.pl\/pomoc\/wp-json\/wp\/v2\/lsvr_lore_faq\/26651","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/polon.nauka.gov.pl\/pomoc\/wp-json\/wp\/v2\/lsvr_lore_faq"}],"about":[{"href":"https:\/\/polon.nauka.gov.pl\/pomoc\/wp-json\/wp\/v2\/types\/lsvr_lore_faq"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/polon.nauka.gov.pl\/pomoc\/wp-json\/wp\/v2\/users\/40"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/polon.nauka.gov.pl\/pomoc\/wp-json\/wp\/v2\/lsvr_lore_faq\/26651\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":26653,"href":"https:\/\/polon.nauka.gov.pl\/pomoc\/wp-json\/wp\/v2\/lsvr_lore_faq\/26651\/revisions\/26653"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/polon.nauka.gov.pl\/pomoc\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=26651"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}